• Afhalen mogelijk in Swalmen
  • Parfum samples op aanvraag, 1ste gratis
  • Gratis verzenden bij een bedrag van €75,-

Edelstenen, hoe zijn ze ontstaan?

Edelstenen kunnen op vier manieren worden gevormd. Zo worden edelstenen door geologen verdeeld in vier groepen, afhankelijk van hoe ze zijn ontstaan:

1. Magmatisch

De eerste manier is magmatisch. De mooiste kristallen ontstaan dieper in de aarde. Het start met magma dat afkoelt, dat soms wel miljoenen jaren duurt, en uiteindelijk in kristal verandert. Kristallen groeien eigenlijk net als ijs. Een opstapeling van kleine kristallen vormt uiteindelijk een heel groot kristal. Door onzuiverheden, zoals aluminium, ijzer en metalen krijgen de kristallen prachtige kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een paarse amethist. Door aardverschuivingen zijn de kristallen naar de oppervlakte geduwd. Het zijn dan ook vaak vulkanische gebieden waar de edelstenen zich bevinden.

2. Sentimentair

De tweede manier waarop edelstenen ontstaan is door het kleiner worden van bergen. Bergen waren miljoenen jaren een stuk groter dan ze nu zijn. Dit komt door erosie; kleine stukjes zandkorrels en steen die afbrokkelen van de berg. Dit wordt ook wel sendiment genoemd. De stukjes zand en steen worden door rivieren naar de oceaanbodem vervoerd samen met bijvoorbeeld kalk en metaal. Hierdoor zijn over miljoenen jaren verschillende soorten sendiment in lagen opgehoopt. Deze lagen werden steeds dikker. Door de druk wordt het water eruit geperst en wordt het gesteende tegen elkaar gedrukt. Hierdoor wordt de steen heel hard. Deze stenen hebben vaak een gelaagd uiterlijk. Bij mij komen dan meteen de Aardrijkskunde lessen van de middelbare school weer naar boven.

3. Metamorf gesteente

De derde manier van het ontstaan van Edelstenen zijn magmatische stenen of afzettingsgesteenten die veranderen door middel van hitte of door grote druk, waardoor een metamorf gesteente ontstaat. Door aardverschuivingen zijn deze stenen dieper in de aardkorst terecht gekomen. Hierdoor zijn ze veranderd. Dit komt vooral door de samenpersing van verschillende soorten stenen, waardoor er een nieuwe steen ontstaat die nog veel harder is. Voorbeelden hiervan zijn marmer, kwartsiet, zandsteen en leisteen.

4. Meteorietinslag

Een minder vaak besproken vorming van gesteente is steenvorming bij meteorietinslag. Er zijn diverse meteorietinslagen geweest, waarbij er door de knal een ongekende energie vrij komt. Deze energie kan de mens zelf niet creëren. Voorbeelden van meteorietstenen zijn Gibeon en Tektiet. Dit zijn hele bijzondere edelstenen.

 

* Edelstenen, hoe gebruik ik mijn stenen?

 

Over de hele wereld verzamelen miljoenen mensen sierstenen en mineralen vanwege hun metafysische eigenschappen en gebruiken ze op talloze manieren. Van de verzamelaar die alleen zijn kristallen in huis uitstalt tot de uitvinder die ingewikkelde instrumenten van steenenergie ontwerpt. Allemaal willen ze zichzelf en anderen positief beïnvloeden met de steenenergie. 

De populairste methoden in het kort uitgelicht: 

Je omgeven met stenen:

Het allereenvoudigste is een paar stenen waartoe je je aangetrokken voelt in je huis of op je werkplek neer te leggen/zetten. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld groepjes Amethisten om de energie in hun huis of op kantoor te zuiveren en zo een positieve, helende vibratie in de ruimte te creëren. Er zijn verschillende artsen, therapeuten en anderen in de gezondheidszorg die dit doen, ook al maken ze in hun werk niet actief gebruik van kristallen. Afhankelijk van behoeften en wensen kun je zoveel stenen toevoegen als je wil om de omgevingsenergie nog meer te verbeteren. Sommige plaatsen beschermingsstenen bij de toegang tot hun woning; anderen stallen hun hele verzameling uit in een meditatieruimte of op een persoonlijk altaar. 

Stenen vasthouden en bij je dragen:

De meeste liefhebbers van kristallen (edelstenen) hebben een aantal 'zakstenen' waar ze een keuze uit maken afhankelijk van de behoefte van dat moment. Een van de beste manieren om een steen te kiezen is die op te pakken en even vast te houden. Let daarbij op de veranderingen in je energie en gevoelens. Soms kun je gewoon een bepaalde steen een paar tellen vasthouden, of zo lang als dat nodig is om te voorzien in je energetische behoefte van dat moment. 

Stenen in zakjes en als sieraad dragen:

Als aanvulling op het vasthouden en bij je dragen kun je stenen natuurlijk ook in buideltjes stoppen of als sieraad dragen. Dit wordt al eeuwen gedaan. Een voordeel van sieraden en buideltjes is dat je kunt werken met combinaties van stenen om het gewenste effect te bereiken. Zo zijn bijvoorbeeld ook de Chakra hangers en sieraden ontstaan. Andere mogelijke combinaties in sieraden zijn ascensiestenen, beschermingstenen, voorspoedstenen, genezingstenen, liefdestenen enz. 

Mediteren met stenen:

De allerbeste manier om kristalenergie te leren 'voelen' is waarschijnlijk om de steen of stenen vast te houden tijdens het mediteren. In meditatie probeer je rustig je hoofd leeg te maken van gedachten en een staat van positieve ontvankelijkheid tot stand te brengen. Veel stenen die sereniteit bevorderen, zoals celestiet, helpen je hierbij. Stenen als Fenakiet, Azeztuliet, Brookiet, Herderiet en Moldaviet behoren tot de krachtigste hulpmiddelen voor innerlijke beelden, uittredingen en andere openingen naar hogere dimensies. 

Droomwerk:

Eén manier waarop we allemaal een ander bewustzijn betreden, is via dromen. Omdat kristallen en mineralen het patroon van je energieveld veranderen, hebben ze vaak een sterk effect op je droomwereld: een groter aantal, intensere dromen, dromen met spirituele leiding, dromen waarin overleden naasten verschijnen, lucide dromen, astraal reizen en andere vormen van uittreding. Zo stimuleert Moldaviet, op het voorhoofd geplakt of in de kussensloop, vrijwel altijd verscheidene, levendige dromen met een sterk spirituele inhoud, zelfs bij mensen die zeggen dat ze nooit dromen. Herkimer-diamanten versterken het visionaire karakter van dromen en laten mensen in kleur dromen. Danburiet, Petaliet, Celestiet en Natroliet tillen je droomscènes naar het rijk der engelen. Herderiet en Brookiet roepen lucide dromen en uittredingen op. Mooi om eens te experimenteren! Stop de juiste steen in je kussensloop en kijk wat er gebeurt! Hou vooral een droomdagboek bij! 

Steenoplegging:

De kunst van het 'stenen opleggen' om aandoeningen te genezen is al heel oud. Het is zeker waar dat moderne genezers en healers over een veel breder arsenaal stenen beschikken dan ooit tevoren in de geschiedenis. Bij opleggingen gaat iemand op een massagetafel of bed liggen, terwijl een vriend of helper stenen op het lichaam legt, vaak op de plek van de chakra's. Je kiest hierbij de stenen op grond van hun affiniteit met het betreffende chakra. Steenoplegging is bij uitstek geschikt om het complexe samenspel van verscheidene steenenergieën te ervaren. De enige beperkingen zijn je eigen verbeeldingskracht en innerlijke leiding. Opleggingen zijn geschikt voor allerlei doeleinden: lichamelijke of emotionele heling, zuivering van energieën, geestelijke bescherming, spirituele ascensie, astraal reizen enz. 

*Bron: Prachtig boek "De wijsheid van stenen" door Robert Simmons & Naisha Ahsian 

 

Nog een paar kleine weetjes

 

De kleuren van de stenen en hun helende werking:

Rood, Oranje en Geel, de warme kleuren -> stimuleren en activeren

Groen, een neutrale kleur -> kalmeert en ontspant

Blauw en Paars, koele kleuren -> harmoniseren

 

De dichtheid en helderheid van een Edelsteen:

Heldere stenen -> werken in op de geest (zoals bijvoorbeeld Bergkristal)

Doorschijnende stenen -> horen bij het gevoel (zoals bijvoorbeeld Rozenkwarts)

Dichte stenen, werken in op het lichaam (zoals bijvoorbeeld Agaat)